НАЧАЛО ЗА КЛУБА НОВИНИ МЕДИИТЕ ЗА НАС СРЕЩИ ОТВОРЕНИ ВРАТИ FREMO DCC Модули Декодери Други ГАЛЕРИЯ ВИДЕО FORUM КОНТАКТИ

Изработване на челни дръжки на жп модел BR132/232 H0 (1:87)

Изработване на челни дръжки на бъдещ модел на 07-ма серия на БДЖ

Част първа

За целите на моделирането е избран модел на дизелов локомотив на Brawa BR 132/232.

Необходими инструменти - мини дрелка, шублер, струна от китара с дебелина 0,5 мм (трета струна), секачки, пинцети, секундно лепило и др.



На първо място е необходимо да се свалят заводските дръжки на модела, които са неподходящи за целите на преобразуването на машината в български лок. Важното е така да бъдат демонтирани старите дръжки, че да се освободят заетите от тях отвори, които се намират в челото на коша (общо 7 на брой).
След като оригиналните дръжки са свалени, да преминем към направата и поставянето на новите, условно наречени от мен "бг дръжки". За сведение дебелината на стената на коша на модела е около 1,5 мм. Затова се режат малки парченца струна с приблизителна дължина поне 3 мм, които с помощта на пинцети внимателно се поставят в освободените отвори на челото на модела. Важно - първите два отвора, намиращи се най-долу, се оставят незаети! Така поставените парчета струна се залепят към коша посредством секундно лепило (лепилото задължително се нанася от вътрешната страна на коша), докато се получи това:



След като се изчака известно време да засъхне добре лепилото, се пристъпва към внимателно престъргване с помощта на дрелката на парчетата струна, докато се получи това:


Парченцата струна трябва да се показват от коша на разстояние не повече от 1мм.

Готови сме за следващия етап от моделирането - изработване на челните дръжки и поставянето им на модела.

Част втора:

Необходими инструменти - струна от китара с дебелина 0,5 мм (трета струна), секачки, клещи с изкривени човки, зъболекарска шпатула, тънък перманентен маркер.


За съжаление тази втора част е толкова важна, че отклонението при работа, дори и на част от милиметъра, води до задължителен фалстарт на начинанието.

Важно! Дръжката трябва много точно да опише мислената линия под формата на П, очертана от сложените и закрепени стабилно в част първа малки части от струна по коша на модела:



Първа стъпка - да направим с помощта на извитите клещи първата извивка на струната, която ще послужи в последствие на готовата дръжка да се вклинява в коша на модела (затова оставих празни двата отвора (тези над бялата линия) най-долу на челото на модела):



Втора стъпка, особено важна, втора извивка, втората част от П-то на дръжката. С помощта на маркера много внимателно трябва да отбележите на око къде да бъде сгъната струната и после с извитите клещи внимателно извивате. Много е трудно! Не се отказвайте ако и на петия опит не стане. По-натам с овладяване на техниката ще става от първи път. Но и да не стане - търпение и... докато се получи това:



Овалът се прави след това. Той служи, за да може дръжката добре да се вписва в овалната форма на челото на коша. Внимавайте! Трябва да се работи внимателно, защото стоманената тел не позволява много пъти да бъде извивана.

Трета стъпка, дори по-важна от предишната, трета извивка на бъдещата дръжка. Да оформим и третата част от П-то на дръжката ето така:



Е, получи се! Но ако не внимаваме с последната, четвърта стъпка, язък за труда ни. Следва да направим последната извивка, служеща и другият край на П-то на дръжката да се вклинява стабилно в коша на лока ето така:



Режем излишната част от телта и ето готовата засега дръжка:



И на самия лок без да е извършено фино напасване:


Нормално е дръжката да е крива, защото всичкото напасване досега става на око и е в реда на нещата да има отклонения, които обаче не са фатални. Следващият етап ще го докаже.

Част трета:

Необходими инструменти - зъболекарска шпатула, тънък перманентен маркер, моментно лепило, мини дрелка.



Първа стъпка: с помощта на перманентния маркер отбелязваме върху челната дръжка местата, където ще опират в нея малките парчета струна, фиксирани върху челото на модела:



Втора стъпка: с помощта на мини дрелката внимателно се изпилват от вътрешната страна на челната дръжка вече маркираните места на контакт на челната дръжка с фиксираните малки парчета струна:



Трета стъпка: върху шпатулата се намазва съвсем малко количество секундно лепило, което се нанася внимателно върху всяко едно мини парче струна, фиксирано върху челото на модела. После се поставя дръжката и се притиска към парчетата струна, като се внимава малките каналчета (виж стъпка две!) върху дръжката да съвпаднат с минипарчетата струна. Държи се докато лепилото не стегне. После отново внимателно се нанася с шпатулата ново количество лепило в контактната повърхност между дръжката и мини парчетата струна. Изчаква се да засъхне. Накрая се получава това:



Четвърта стъпка: с моментното лепило се намазват от вътрешната страна частите от дръжката влизащи в коша:

Забележка:
Първо: в случая направих грешка като преварително не отбелязах, съответно не изрязах прекалено дългите части от дръжката влизащи в коша. По принцип същите не бива да се показват от коша, защото ще пречат при сглабянето на вътрешността на кабината. Затова в последствие внимателно с дрелката ще изпиля толкова, че струната не спре да се показва от коша.
Второ: предупреждението за внимателна работа се отнася и за мен - челната дръжка е леко крива от едната си страна. Рисковете на работата "на око". Все пак съм спокоен! Детайлът е много малък и след окончателното боядисване, дори няма да се забелязва кривината.

Горната операция се прилага и на другото чело на модела!

Успех на престрашилите се да пробват този метод!

Адрес: Централна ЖП Гара, София, бул.Княгина Мария-Луиза № 102
ъглова зала (запад) - до експозиционен парен локомотив серия 47

E-mail: club@railwaymodellingclub.com

Всичко за клубния живот до 2013 година
може да видите подробно на запазена архивна версия на стария сайт тук :-).
© 2019 RailwayPassion. Всички права запазени. Специални благодарности на екипа на Studio ITTI