НАЧАЛО ЗА КЛУБА НОВИНИ МЕДИИТЕ ЗА НАС СРЕЩИ ОТВОРЕНИ ВРАТИ FREMO DCC Модули Декодери Други ГАЛЕРИЯ ВИДЕО FORUM КОНТАКТИ

Преработка на осветление на Eilzugwagen в ТТ (1:120)

Преработката е неудачна! Моля не я прилагайте!!! Има опасност модела да претърпи температурен шок!!!

Модел: Tillig Eilzugwagen (13312)
Мащаб: ТТ (1:120)
Digital формат: DCC
Интерфейс: Не
Трудност: Лека
Цена: ~1 стотинка.



Започвам темата с уговорката, че това е само проба. Вагона ми беше предоставен за преработка, тъй като явно е оразмерявано осветление само за DC. Целта беше да се подкара на DCC без да се правят излишни разходи.

Това е първата проба и темата ще търпи развитие, тъй като мисля втория вагон да го осветя със светодиоди, но това ще е в скоро време.

Като начало в описанието на вагона беше казано, че инсталираните крушки са 6V/0,05A, фабричен номер 39518. Производителя препоръчва подмяна на крушките (две във вагон) с такива за 10V, фабричен номер 39516, за каране по цифрови трасета. Поради цената на крушките и техния брой за вагоните, преработката реших да е само с резистор- за проба. От горните данни трябваше да се сметне стойността на резистора:

Ясно е, че тока е 0,05А, който се получава при захранващо напрежение при =12V, разпределено последователно на двете крушки по 6V.
При DCC вземем за основа ~18V, което означава, че резистора свързан последователно, трябва да понесе 6V пад на напрежение, което при 0,05А ни дава 120 Ома. Избирам си по- висока стойност от 160 Ома. Отделената мощност върху резистора, ще е P=U.I=I.I.R=0,05.0,05.160=0,4W. Избирам стандартна стойност от 0,5W и заминавам за магазина...

Резисторите са купени, и сега следва огледа на вагона и мислене как и къде да се инсталира резистора. Целта ми беше една... ако преработката не се получи, вагона да може да се възстанови до изходното му състояние.

След отваряне на покрива се вижда ето това:




1. Захранването от талигите се прехвърля върху пластини, които обаче са капсуловани заедно с плексигласова пластина над всички купета, която се използва за световод.
2. Двете крушки са свързани последователно, като между тях е инсталирана метална медна П-образна пластина, служеща и за създаване на напрежение и да задържа крушките.



Реших, че е най- добре резистора да бъде между двете крушки, поради създадената междина, като използвам пластина за да държи крушките. За целта реших от едната страна да изолирам пластината с изолирбанд.




Резистора извивам в няколко последователни операции.
Първата извивка е за да може крака на резистора да легне върху изолираната част на пластината.

Втората извивка е за да се направи легло, където да контактува пъпката на крушката, като след извиването следва приплескване на крачето, за да не се налага голямо извиване на пластината.



След като е сложено на място, следва стискане с клещите за якост, на първата извивка и проба на вагона

След това другото краче се извива над неизолирания край на пластината и се щипва с клещите.. и хайде на проба







Ето и брошурата на вагона, в което се виждат всички модели, които могат да се преработят по този начин (Само за Eilzugwagen, защото Gepackwagen са с една крушка само).

.

Решението е неугледно, като подчертавам, че е само проба, поради което не са правени спойки. Може би ще пробвам с резистор 120 Ома, защото в момента крушките светят слабичко, а резистора си отделя топлинка, която спокойно мога да разпределя и между двете крушки под формата на светлина.

При тази преработка, не слагам изправител и кондензатор след него (може да се монтира в тоалетната на вагона), като премигването заради токоснемането ще си остане.

Очаквайте и преработката на същия вагон със светодиоди. След като имам двата вагона един до друг, ще се вземе решение кой вариант ще се прилага.

Адрес: Централна ЖП Гара, София, бул.Княгина Мария-Луиза № 102
ъглова зала (запад) - до експозиционен парен локомотив серия 47

E-mail: club@railwaymodellingclub.com

Всичко за клубния живот до 2013 година
може да видите подробно на запазена архивна версия на стария сайт тук :-).
© 2019 RailwayPassion. Всички права запазени. Специални благодарности на екипа на Studio ITTI