HOME ABOUT US NEWS PUBLIC MEDIA MEETINGS OPEN DOOR DAY FREMO DCC Modules Decoders Others GALLERY VIDEO FORUM CONTACTS

Decoder installation on BR119 in TT(1:120)

Локомотив: BR119 - BTTB(2521)
Декодер: Flieschmann без звук по NEM651 (6 Пинов)- FLM-685402 с 80 mm кабел
Digital формат: DCC
Интерфейс: Не
Фрезоване: Не
Трудност: Средно


Инсталирането на декодер на тази машинка досущ прилича на историята на истинския локомотив- печална от самото начало. Доста време мислих как да се преработи, за да е най- просто, лесно и с най- малко манипулации по модела. И една я мислех друга излезна накрая.

И ето го него- локомотива, който е сравняван с подводница, заради илюминаторните стъкла.




Отварянето е през покрива, като се маха задната решетка и вентилатора и под тях има винт.
Под корубата се крие едно истинско инженерно чудо. Най- странното решение е за задните светлини, които са скрити в допълнителни пластмасови блокчета, които се захранват от основната платка през пластини. За разкош, ако се проследят пистите, се вижда, че диодите за задните светлини не са симетрични, което ще наложи по- късно една несиметрична обработка и на платката.












За начало свалям кондензатора и бобините, като се отделя от горната страна на резистора и връзката между горната захранваща писта и площадката , където е запоен резистора






Заради логиката на задните светлини се налага прекъсване на писти на 4 места: две на най- долната писта в ляво и две на средните писти.



Правя нов прорез за захранващия кабел от талигата, след мястото на прекъсване на пистата



Запоявам резистор между горната захранваща писта и пистата за задните светлини в едната посока


За другата писта на задните светлини осигурявам захранване с белия проводник от предните светлини в другия край. Слагам и мост (черното кабелче) между едната крушка и долната захранваща писта



Оригинално по дизайн светването на крушките се определя с полупроводникови пластини, в които крушката контактува в основата си. Обличам пластините в готварско фолио за да ги направя проводящи.





Подвързвам захранващите кабели ..


....и тук трябваше да приключа с преработката... обаче се оказа че крушките правят номера и едната е с различни параметри от другата, при което в едната посока свети , а в другата не свети. И реших, че ще слагам светодиоди. Махнах фолираните пластини и директно от мястото на платката запоявам резистор, който използвам и за удължител, за да докарам светодиода до мястото, където светеше и крушката. другия край на диода се запоява към захранваща писта.




Премахвам и черното мостче с кабела за да изолирам пластината, която отиваше към крушките. Завъртам и двете пластини в право положение. Слагам декодера.





Слагам и блоковете със задните светлини



Затварям и тествам.. само едно отклонение. Оказа се, че водещата кабина е тази, която е в ляво на снимката. Изгледах доста локомотиви, за да го разбера. Като ориентир, може да се използват дват аилюминатора на покрива- в единия край към водещата кабина има решетка, а в другия край е стъкло.


Address: Central Railway Station, Sofia, 102, Maria Luisa Blvd.
corner hall (west) - near to steam locomotive series 47

E-mail: club@railwaymodellingclub.com

All about the Club from the begining till 2013 can be found here :-)
© 2019 RailwayPassion. All Rights reserved. Special thanks to the cool team of Studio ITTI