HOME ABOUT US NEWS PUBLIC MEDIA MEETINGS OPEN DOOR DAY FREMO DCC Modules Decoders Others GALLERY VIDEO FORUM CONTACTS

Decoder installation on BR52 for TT(1:120)

Локомотив: Tillig BR52
Декодер: Flieschmann без звук по NEM651 (6 Пинов)- FLM-685402 с 80 mm кабел или FLM-685502 35 мм кабел
Digital формат: DCC
Интерфейс: Не
Фрезоване: Не
Трудност: Леко до средно


Преобразуването на този локомотив не е сложно от гледна точка на спойки, поместване на декодер и преработка на модела. По- сложното е разглобяването на локомотива за преработката и сглобяването му, но нека да започвам.

Това е кандидата за декодер- BR52 с тендер лодка.


Поставям го на операционната маса и започвам с тендера. Разглобяването е лесно. След огледа решавам да сложа декодера до маховика, върху платката и в междината на горния капак.






Печатната платка е необходимо да се преработи.




Прекъсвам двете писти захранващи двигателя, като поставям в изолация печатните бобини. Прекъсва се и пистата захранваща задните светлини .





За да използваме функцията на декодера за управление и на предните светлини, по- късно ще покажа преработката на локомотива. Сега обаче се налага да прекъснем още една писта, като ще използвам едната шина в самия локомотив вместо проводник. На долната снимка се вижда къде се прекъсва, като целта е шината и вътрешната спойка да останат свързани, а спойката водеща към колелата на декодера да се отдели. Тъй като в локомотива също има токоснемане, което идва на шината, ще се наложи да се лишим от него.
Ако не искате да правите тази преработка, то предните светлини ще светят постоянно независимо в коя посока се движи и трябва да не свързвате белия проводник никъде



Запоявам декодера по долните снимки.задните светлини директно на елемента, за да не оголвам пистата допълнително, а проводниците за двигателя на пъпките, водещи към пластините му. Бялата жица за предни светлини на вътрешната площадка, а захранващите червена и черна на външните. Изолирам двустранно декодера с лепяща изолираща лента, заради металния корпус на капака на тендера.




Започвам преработката на локомотива, като внимателно се разглобяват частите му, които хич не са малко, за да мога да достигна до печатната платка и токоснемащите шини. В този вариант не се налага разглобяване на щангите.
Ако не искате да правите тази преработка, то предните светлини ще светят постоянно независимо в коя посока се движи





Правя замерване за да се уверя, че трябва да махна лявата, гледана отгоре, захранваща шина на локомотива.



Ето това за токоснемащите шини, като махаме лявата , гледано отгоре





Сглобявам локомотива и отивам да тествам.



Address: Central Railway Station, Sofia, 102, Maria Luisa Blvd.
corner hall (west) - near to steam locomotive series 47

E-mail: club@railwaymodellingclub.com

All about the Club from the begining till 2013 can be found here :-)
© 2019 RailwayPassion. All Rights reserved. Special thanks to the cool team of Studio ITTI